Мнемоника


Мнемоника

Мнемониката е всяко упражнение или техника, която подпомага паметта. Нашата цел е да запомним най-важното в чист и автентичен вид за достатъчно дълго време.

Как става това?

 • Да проверим паметта си за секунда: опитайте да си спомните кога станахте тази сутрин. В колко часа се събудихте? Какво закусвахте? Какви дрехи облякохте и кога излязохте от къщи за работа/университет/среща?

  Със сигурност успяхте да си спомните по-голямата част от деня си с големи подробности. Защо тогава не можем да запомним името на човека, с когото сме се запознали преди секунда? Или заглавието на лекцията, която сме слушали цял един час!? Това е защото умът ни работи по друг начин. И тъй като нас ни интересува предимно как работи мозъка, а не как ни преподават в училище, залагаме на основните принципи на паметта.

  Повечето хора успяват с лекота да си спомнят всеки етап от своето ежедневно пътуване до някъде, както и съпътстващите го процеси. Това е, защото умът ни е настроен да помни свързани събития. Това е накратко теорията на асоциациите - ако срещнем две неща във връзка едно с друго, следващият път, когато се сетим за едното, по-лесно ще се сетим и за другото.

  Малък пример: Когато погледнем луната, как да разберем дали пълнолунието е минало скоро или наближава? Лесно: ако луната има формата на буквата "С", значи се Смалява и скоро ще има новолуние. А когато луната има противоположна форма, на която ако добавим една чертичка ще стане "Р", то луната Расте и скоро ще има пълнолуние.
Разбира се, за големи обеми информация работим с доста по-елегантни методи, които тренират асоциативната памет и помагат създаването на връзки между научените обекти. Така те остават трайно в паметта.

Но пак принципите са едни и същи. Искаме ли нещо да се запомни, трябва да положим усилия:

 • Да го обвържем по възможно най-много начини с възприятията си - звук, светлина, мирис, вкус, осезание, усещане - колкото по-пълно възприятие, толкова по-голям шанс за запомняне.
 • Да го обвържем с нещо познато, което вече сме научили и запомнили.

  Запомнете, ученето се основава на минал опит. Ако имаме предишни, сигурни знания по темата (както познаваме двете си ръце - не случайно народът е казал "знам го като петте си пръста"), тогава просто закачаме новата информация на точното място и тя остава там за дълго.

  Не казваме, че това е лесно, напротив, изисква малко усилия. Но те са пренебрежимо малки, в сравнение с усилията, които полагаме да зазубрим цяла глава от учебника, за да я забравим седмица след това. Пък и са забавни, отключват творческото мислене и правят деня ни по-приятен и щастлив. А това е една от целите ни - да върнем щастието в учебния процес и въобще в ежедневието на хората. Мнемотехниките са един добър старт в това отношение.

  За десерт, ето ви една малка мнемо-хапка. Доста е подходяща в контекста на ученето и усилията, които влагаме в него:

 • 5-те П-та на артиста:
 • Правилната
 • Подготовка
 • Предотвратява
 • Провала на
 • Представлението

 •