drangov2По повод трети март, а и по принцип, насочвам вниманието ви към една от книгите, способни да докоснат както ума, така и сърцето на читателя (а моето сърце е претенциозно, повярвайте) – “Помни войната“.

Ще спестя хвалебствени слова за автора, колко бележит българин е и как всяка дума е пропита с патриотизъм. Напротив, ще разгледам книгата прагматично, като наръчник по мениджмънт, написан от ръководител в една преуспяваща за времето си млада корпорация – българската армия в началото на миналия век.

Прочетете мнението на Петко Димов

Според Петко Димов:

Борис Дрангов е бащата на българската военна психология и педагогика. Както днес така и по онова време също е имало реформа в Българската армия, точно поради тази причина всичко, което е написал е напълно актуално и днес. Българите са били същите хора, каквито сме и сега. Въпреки всички недостатъци, които сме имали сме побеждавали във всички битки!

Няколко думи за книгата:

“Помни войната” е наръчник за строеви офицери, написан в началото на XX в от полк.Борис Дрангов. Това е времето скоро след Освобождението, в което все още младата българска армия успява да разгроми сръбската, а и някои западни такива в Сръбско-българската, Междусъюзническата, Първата световна война и въобще – когото са сварили, него са тупали.

Макар да сме загубили и тази война…

Ето защо имам основания да смятам, че можем да научим нещичко от тази военна машина и от нейните предводители.

…и като споменах “военна машина”, Борис Дрангов казва:

Отхранвай мислещи човеци, а не автомати. Воинът не е машина. Умът ръководи волята. Човек работи с ръце и нозе разумно само тогава, когато разбира, що искаш от него.

Ние мислим. С главите си.

 

Цитати и анализ:

Предлагам ви няколко циатата с кратки бележки от гледна точка на XXI в. Темата, която ги обвързва, е мениджмънт, лидерство, ръководни умения, модел за подражание.

…но първо:

В обучението слагай повече здрав смисъл и особено повече сърце. Учи, а не мъчи.

Поздрав за учителите.

За да обучаваш бързо и успешно, работи по навреме обмислена програма, в която вложи душата си, знанието си, опитността си.

Обучавай постепенно, отивайки от просто към сложно, от леко към трудно, от познато към непознато, от близко към далечно.

 

Цитати за мотивацията

Ако бихме вършили за себе си онова що правихме за родната земя, бихме били големи негодници.

Ако защитавахме себе си така, както родината, щяхме да се изтребим едни други. Човек е способен на велики и често дори жестоки дела, когато защитава своите идеали и ценности.

Побеждават не ония, що трябва да подкарваш, а ония, що е необходимо да удържаш. На  всекиму на сърцето по един лъв лежи: властелин е, който умее да го събуди.

Съвет: решете този проблем още при съставянето на екипа, вместо да разчитате, че хората ще се превърнат в неудържими, мотивирани супергерои.

Който много обича,  той ще съумее и много да направи. Обичаш ли — искаш; искаш ли – можеш!

Това е тайната на мотивацията.

Духът никога не остава на  единно равнище: Престанеш ли да го повдигащ, той се понижава.

Постоянно работете за мотивацията.

И любимото на всеки холерик+идеалист:

Когато някой не иска нещо, той казва не може. Нещението и неможенето са брат и сестра.

А когато поиска, нищо не може да го спре (и линк):

100-годишен бегач.

Още цитати, на следващата страница.

Pages: 1 2