Ако някога ви се е случвало да ви обстрелват с 12 милиметрова картечница или ако сте се изправяли пред огнедишащ дракон, докато зад гърба ви вилнее ураган, а около вас изригва лава, то вероятно умеете да се справяте с проблемите си.

Да ви имам тревогите…

За нас, хората със скучен живот на професионални обучители, терапевти, психолози и социолози, певци и артисти, както и за нашата прекрасна аудитория от IT гении, съществуват други, по-реални проблеми.

Съвсем други, уви…

Ето как решихме, че ще подхождаме към тях оттук нататък:

1. С хитър метод за анализ, наречен “Дърво на проблемите”.

Секси…

2. С изпитана методология за разрешаване дори на най-заплетените случаи, наречена “Осем стъпков модел за решаване на проблеми”:

По идея на Леонардо да Винчи

 

И с твърдата убеденост, че паниката е най-лошият ни враг.

Какво научиха участниците?

В полето на таблици, схеми, алгоритми и големи проблеми, се постарахме да предадем едно необичайно послание.

Работете заедно за разрешаване на проблемите. Изслушвайте, доверявайте се и мислете с главата си. Всеки проблем има решение, но не всяко решение си струва цената.

 

Какво научихме ние?

Че часовникът е най-добрият приятел на обучителя. Когато работиш с 60 души, вярвайте ни, всичко се обърква. Шум, летящи предмети, хаос, нестабилно правителство – всичко това изискваше бързи мерки. Наложи ми се да измайсторя слайд-часовник, който да звъни на всеки 5 мин. и да информира водещите и групата докъде е стигнала.

Изобретението ми проработи…едва седмица по-късно.

 

Имайки предвид резултатите, изглежда сме успели да помогнем. В домашната си работа много участници опитаха да разрешат свои професионални проблеми и се похвалиха с успех.

Така завърши първият цикъл от три теми за комуникативни умения, творческо мислене и решаване на проблеми.

Ако се изправите пред наглед неразрешим проблем, приложете 100%-доказаната стратегия от Спасители на плажа. Тичайте на забавен кадър.

И така, да се върнем към работата…