Започвам направо:

  • Нов тип дискотека,
  • Нов тип кампания за превенция на пътно-транспортните произшествия
  • Нов тип зоологическа градина
  • Нов тип образователна система
  • Над 20 нови приложения на предмети като чадър, пожарогасител, носеща колона, стол…

И още близо милион неща (+/- 10) успяха да се измислят на обучението по креативно мислене. Без пари.

Уви, фермата за щрауси все още е в процес на разработка.

За тези от вас, които са пропуснали предните статии, това е част от дългосрочното обучение в Telerik Academy, с които си партнираме отдавна.  Този път темата беше КРЕАТИВНО МИСЛЕНЕ – ето и кратко резюме.

1. Какво направихме?

Провокирахме участниците да творят без много да му мислят. Притеснението, че ще сбъркаш, е основна спирачка пред творческия процес. Поставянето на твърде строги граници също пречи. А най-тривиалното, за което повечето хора не се сещат, е че идеите не се раждат “ей тъй”, от нищото. Гениалните идеи се надграждат, над вече съществуващото нещо.

Най-сетне намериха оригинала.

2. Какво успяхме да предадем?

Надявам се, стремеж към гениалност и съвършенство, комбиниран с нездрава доза смелост и авантюризъм. Имайки предвид прекрасните произведения на изкуството, които участниците изпратиха след лекцията, има голяма вероятност да сме създали чудовища…

– Какво зяпаш?

 

3. Какво научихме ние?

Никога, ама никога не оставяй програмисти насаме с пожарогасител!

Инженер (същ.) – човек, който разбира значенията на думите “синус”, “тангенс”, “допирателна” и вероятно знае закона на Ом.

Шегата на страна, припомнихме си как в голямата група хора се раждат голям брой големи идеи (знам, прозвуча бомбастично). Но и тук странични ефекти не липсват. В голямата група не всеки е склонен да се отпусне и да твори. А творчеството понякога е…силно индивидуален феномен. Особено ако си IT.

– Вижте, момчета, как ще вземем едни пари!

Наострете уши за идеите на другите и надградете върху тях. След това, ако нещото се получи добро, имайте смелостта и доблестта да признаете от къде сте почерпили вдъхновение. За щастие, в IT средите съществуват понятията “Свободен софтуер”, Creative Commons, GNU GPL и други подобни думички, все на английски език. Чрез тях човек е свободен да твори, защото творчество (според мен) е възможно само там, където има свобода. Свобода на мисълта, на волята, на действието, на въображението.

Свобода! И, хайде пак на работа…