Като водещи в първия IT университет у нас, пред нас се откриха чудесни възможности за работа с млади,  интелигентни хора – комбинация, която в днешно време се среща все по-рядко.

Първата в поредица от 9 теми бе “Комуникативни умения” и в този блог-пост ще представя накратко какво се случи и кой – какво научи.

Три пъти ура за корпоративния ни темплейт.

Три пъти ура за корпоративния ни темплейт.

1. Какво направихме?

Два часа и половина (по график, иначе близо четири) интерактивни упражнения и теория, и пак упражнения и пак теория. То не бяха Джо и Хари, не бяха модели на комуникация, не бе чудо. Като за IT специалисти бяхме подготвили повече алгоритми и процеси, което се оказа чудесен дидактичен подход.

Уви, не бяхме в голямата зала…

2. Какво научиха участниците?

Надяваме се, че предадохме няколко важни послания, свързани с общуването. Основното: общуването е двустранен процес и ние следва да сме активната страна, ако искаме да постигнем резултат. Пасивната надежда, че общуването върви безпроблемно и че всеки разбира това, което казват останалите, може да ни вкара в капан. Питай, изяснявай и внимавай с обратната връзка.

True story…

 

3. Какво научихме ние?

Работата в голяма група винаги е предизвикателна. Наложи се да приложим невероятни импровизации и дори фокуси от цирка,  за да пригодим учебната зала за нашите цели. Надявам се, че сме успели да извлечем максимума от създалата се ситуация, а тя никак не бе розова: фиксирани чинове, компютри и монитори по тях, твърде малко място за разместване. Отгоре на всичко залата е разделена на две части с тухлена стена между тях!

Тухлена стена, приятели…

Добрата новина е, че щом участниците са добронамерени, всичко върви лесно и гладко. Щастлив съм да работя с екип от позитивно-мислещи професионалисти (също рядка комбинация), които успяват да сътворят чудеса дори от най-заплетената ситуация.

А за участниците остава само да се забавляват и да очакват с какво ще ги изненадаме следващия път.

И за да завършим позитивно, по мъжки, според стара IT традиция, ви представяме: жена.

А сега, моля да се върнете към работните си задължения.

А сега, моля да се върнете към работните си задължения.