Ако четете тази секция на блога ни, вероятно се интересувате от нещата, с които се занимаваме. Те включват – обучения на (предимно) големи (предимно IT) компании по личностни умения, тиймбилдинг, корпоративно консултиране, работа с емоции, ефективно учене.

teamwork-group

И участие във фотосесии 🙂

Днес за първи път бях поканен да забавлявам 200 души в аулата на СУ на четвъртия сезон на предприемаческото състезание 3-challenge. Точно така – не да обучавам или консултирам, нито да крася залата с присъствието си – а да забавлявам. Подгряващ актьор (англ. warm up act). Ще разкажа за кратко кое беше най-трудното в тази задача.

3challenge photo 01

Кадър (не присъствам, ако се чудите).

И за да бъде всичко още по-забавно – езикът на представлението ми беше английски (както и цялото събитие впрочем).  Ако се интересувате, посетете сайта и фейсбук страницата им и ще научите повече за участниците и победтелите.

За мен важно беше откритието, което направих: работата с хора е универсална. Ето какво означава това.

Ако подготовката и изпълнението на ефектна шоу-програма ви се струват лесни – прави сте. Елементарно е, поне за мен.

Горе-долу така изглежда пълната зала.

Кое му беше трудното? Да работя по абстрактна цел. Когато някой ми каже “забавлявай аудиторията”, в главата ми се лутат толкова много въпроси: – Коя аудитория? Защо да ги забавлявам? На какво се забавляват? Каква е целта на забавлението? Какъв ефект се очаква? Каква поука следва да предам, какъв е образователният момент?

Какъв е смисълът на живота?

Уви, нищо от това не ми помогна. Цяла седмица си блъсках главата над тези въпроси, трупах идеи, писах сценарии, опитвах шеги без никакъв успех. В един момент – по-малко от 12 часа преди представлението – се предадох. Казах си “какво пък, да става каквото ще” и установих, че се чувствам добре.

До вчера щях да кажа, че да забавлявам хората е лесно, стига да знам защо го правя. Днес разбрах, че дори и да не знам защо го правя, дори и да няма никакъв генерален, гениален, абстрактен, дидактичен замисъл – представлението все пак може да стане много добро и хората да се освежат, да се събудят и най-важното – да се зарадват. Ето защо се радвам, че прекрасните Зорница Томова и Виолета Асенова ме поканиха да участвам. Радвах се, забавлявах се, свърших работата.

Очаквайте видео от събитието, където ще видите игрите, които направих и ефекта, който имаха върху непозната и съвсем разнородна публика от около 200 души.

За финал, всичко е лесно, когато работиш с прекрасни дами:

Особено, когато са естествено рижи.