Понеделник бе първият ни ден като базови специалисти към СУ. Да ни е честито!

Да ни е честито.

Базов специалист е представител на организация, оторизирана от Софийски университет да приема стажанти за базовата специализация. В случая, аз съм част от екипа базови специалисти към специалност “Неформално образование”. Студентите, които завършат, идват при нас, в Trainer.BG, да практикуват и да получат насоки за професионалната си реализация. Накрая инициират проект, защитават и се гмуркат в океана на неформалното образование. Звучи супер, нали?

Щом я има думата “образование” – значи има и уловка.

Жалко, че само 10-тина души са завършили тази година. Надявам се следващите випуски да са по-многобройни.

Ако сте били на наши обучения или сте чели блога ни знаете, че аз приемам неформалното образование твърде лично. Смятам, че в него е бъдещето. Ето защо ми се струва тъжно, че образованието отива на такова ниво. Когато бях малък, уважението към учителя беше несъмнено. Научен съм на всеки 24-ти май да се обаждам на началната си учителка.

“Учителко, целувам ти ръка!” – пееше Роси Кирилова.

Учителите са (или сме) избрали трудна професия. Независимо дали в системата на формалното образование или (както ние) извън нея – предподаването остава ключов фактор, от който ще зависи бъдещето на всяко общество.

Все пак няма страшно! Ние сме тук. Искаме да помогнем и го правим с програмите, които разработваме. Дано обученията и извън-класните занимания стават все повече. И дано дипломантите от специалност “Неформално образование” станат така необходимите за страната специалисти.

А ето защо промяната в образованието е толкова нужна: