ppd

Тъй като скоро получих приз(нание) за уменията си по PowerPoint от бизнес-мрежата LinkedIn*, се замислих за няколко ключови фактора, които правят слайдовете да изглеждат добре. Или поне толкова добре, че авторът им да получава препоръки след това.

Споделям ги с вас, читателите на Update yourself, с надеждата да виждам все повече хубави презентации с обмислен дизайн.

 

1. Дръжте здраво стила

Както един от колегите ни обича да казва, важно е да се поддържа стилов интегритет. Накратко: не може слайдовете да са различни с единствената прилика, че са правени на PowerPoint (или която и да е друга програма). Е, може… но според мен не бихте искали…

Пример за едностилова презентация:

Краен резултат:Еднакви шрифтове. Еднакви цветове. Еднакъв вид изображения. Лош пример: тук.

Съвет:

Практиката да се използват картинки, вместо много думи, доби известна популярност (макар и не достатъчна, все още). Ако и вие сте привърженик на това – всеки слайд = голяма картинка, постарайте се картинките да са едностилови. Да речем – само карикатури, или само снимки, или само векторни човечета. Ако не разполагате с един тип изображения – използвайте ефектите на PowerPoint (или която и да е друга програма), за да ги уеднаквите в максимална степен.

 

2.Композирайте.

Решили сте да поставите една картинка на слайда си. Без много думи, само ключовите акценти. Само една, достатъчно красноречива снимка на белия фон и грабващо заглавие. Чудесно!

Не така.

Намерете подходящото място на думите в слайда. Намерете подходящата порция от изображението. Поразместете елементите, така че крайният резултат да бъде красив и приятен за преглеждане. Не на последно място, нека позволява лесно проследяване на акцентите.

Опитайте да постигнете този ефект:

Краен резултат: картините са едностилови, думите се вписват идеално във всеки слайд, на лице са малко елементи (по една картина и заглавие), които доставят необходимото разнообразие. Красота!

 

3.Използвайте (и) други програми.

Знам, или поне съм чувал, че блог-постовете следва да бъдат интересни и увлекателни и ако по някаква причудлива хрумка на съдбата или нездраво любопитство продължавате да четете, тук е повратната точка. Тук ме губят повечето хора. И като казвам “губят мен”, разбирайте, че начина ми на работа им се струва твърде сложен.

Бел.авт: Ако сте наш клиент, няма страшно.

Накратко: използвайте толкова програми, колкото е нужно. Не всичко се постига на PowerPoint.

Например:

  • Ако искате добра безплатна програма, ориентирайте се към LibreOffice Impress. Прави почти същото като PowerPoint, а струва 0.00 лв. 
  • Ако имате нужда да манипулирате изображения (т.е. винаги, освен ако сте наели професионален фотограф или не купувате готова фотосесия), използвайте графичен редактор. Аз работя с GIMP.
  • Създайте си база данни с полезни сайтове за висококачествени изображения. Ако имате бюджет е лесно. Ако нямате – просто потърсете по-задълбочено. Пример: тук.
coins02(red)

Това не става на PowerPoint….

 

Заключителни думи:

За да правиш добри слайдове, следва да станеш малко или много дизайнер. Имал съм шанса (и желанието) да работя известно време като видео-дизайнер и рекламист. От това си хоби усвоих няколко трика. И толкоз. Не е необходима диплома, нито години на стажантска позиция в модно списание. Просто хъс да бъдеш дизайнер, да твориш, да поднасяш красиви, четими, приятни, добре изглеждащи продукти на аудиторията. Е, известна доза опит помага…

Отново: тези съвети са насочени към хората, които искат да направят (и оставят) добро впечатление. И все пак те са към всички. Вярно е, че за мен е добре да има кого да консултирам, когато стане въпрос за слайдове. Още по-добре би било общото ниво да се вдигне и аз, както и моите колеги в бранша, да търсим начини слайдовете (и следващите ги технологии) да стават още по-добри и разнообразни. Ето защо е време да прескочим едно ниво: нивото на зле-оформените слайдове, с картинки оттук-оттам.

 

*Оказва се, че съм в най-горния 1% на най-препоръчвани провесионалисти в сферата на PowerPoint.