Много хора са отъждествили своя живот със своята работа, което може и да е добре или поне няма да вреди, ако това е работата на живота ни. В повечето случаи обаче това е свързано с компромиси и примирение от наша страна, а работата е далече от представата за призвание. Ето няколко въпроса, с които може да тествате настоящата си работа:

1. Имате ли усещането, че не работите?

Ако отговорът е не, значи сте достигнали достоен за аплодисменти етап от развитието си. Работата ви е част от избрания начин на живот и служи за постигане на вашите цели. Има вероятност да не правите разлика между игра, работа и живот, защото всяка дейност е свързана с напредване в желаната от вас посока.

2. Изпадате ли във ‘Flow’’?

Или така нареченото свръх-продуктивно състояние. То е един от основните признаци за отдаване и сливане с работния процес, както и критерий за удовлетворение от работния ден. Случва ли ви се след встъпване на работното място и да се опомните чак в края на деня с изгубена представа за времето, пренебрегнати физически нужди и желание да продължите работната си дейност?

 3. Получавате ли комплименти от близки хора?

Случва ли ви се някой от семейството или приятел да ви казва колко добре изглеждате и как се радва, че с такова желание започвате всеки работен ден, и се възхищава от приключенски дух, с който се впускате във всеки нов проект. Хората са огледала, в които се отразяват нашите психични състояния. Когато огледалото ни се усмихва, това е сигурен знак, че сме на прав път.

 

4. Лягате ли си изморен, но щастлив?

Ако работите правилната за вас работата има голяма вероятност да си лягате изтощен от работния ден, но не и отегчен и съжаляващ. Напротив, дори изпитвате благодарност за възможностите, които ви е предоставил и сте удовлетворени от положените усилия.

 По събраните отговори „да” може да прецените къде се позиционира настоящата ви работа спрямо „работата на живота”. Но не забравяйте, че удовлетворението, за да бъде то постоянно, трябва да произлиза от вярата, че вървите по правилния път!