Да бъдем критични към себе си е полезно, когато се отнася до проверка на реалността, преценяване какво сме направили добре и как да го направим по-добре следващия път. В тези случаи критиката може да действа мотивиращо. Но започнем ли да се обвиняваме и да превръщаме всяка ситуация в ‘пълен провал’, здравословните граници са прекрачени. Подобен вътрешен диалог внася много стрес в ежедневието и често ни примамва към бездействие. Нека разгледаме няколко прости действия, които могат да прекъснат този потискащ сценарий.

  1. Пакетиране на негативизмите.

Когато объркаме нещо или не се справим по най-добрия (очакван) начин сме склонни да се обвиним. Най-често това не е една реплика, а цяла поредица, която започва да се трупа и за по-малко от минута може да стане толкова голяма, че да запълни цялото пространство в нашето съзнание.

Следващия път, в който у вас се появи негативна мисъл,  представете си как я затваряте във възможно най-малката кутия. Виждайки тази малка кутия в мислите, имате възможност да видите, че всъщност настоящият проблем не е толкова голям и значим. Също така по-голямата част от пространството е свободно за появяване на решения, реалистични преценки, идеи за продуктивни действия

 

  1. Възможно мислене

Следвашия път, когато започнете да водите негативен вътрешен диалог, се опитайте да го проведето не чрез обвинителни съждения и самосъжаления, а с мисли съдържащи възможност. Вместо емоционално заредени съждения се опитайте да изведете неутрални мисли за ситуацията и реалистични факти. По този начин ще избегнете заформящата се буря от отрицателни емоции. Пример за подобно мислене е да обърнете мисълта „Ах, какво дебело прасе съм” с „Искам да сваля 5 килограма. Може би трябва да тренирам.”

           3. Попитайте се: Какво би казал най-добрият ми приятел?

Бърз начин за преодоляване на обременяващия диалог със нас самите е да си представим какво би казал наш добър приятел. Нека си представим случилата се ситуация или възникналия проблем, който е причина за появата на негативизъм, и се запитаме каква би била реакцията на човек, на когото държим. Това най-вероятно ще бъде нещо от рода на “О, я стига! Какво му е толкова страшното?”
На същия принцип, когато тръгнете да използвате определения за себе си, опитайте се да не използвате такива, които не бихте казали на приятелите си. Надяваме се, че не бихте нарекли най-добрия си приятел “За нищо не ставаш”, защото не е успял да приключи задачата си в поставения срок. Най-вероятно бихте казали “Е, хайде, другия път започни по-рано”.

Това са само някои от възможностите, които можете да предприемете, за да бъде вашето ежедневие по-весело и продуктивно. Според нас спазването на мисловна хигиена, както и продуктивния вътрешен диалог са от основно значение за чувството на щастие и мотивираност за постигане на постижения в живота. Поради тази причина сме им отделили семинар  “Първи стъпки към щастие“, в който показваме на хората, че радостта от живота не се намира и не трябва да се търси в миналото или бъдещето, защото е точно тук и сега.